the day the dancers stood still

Onsdag 20/1, v. 3, 9.30 på förmiddagen. Klassen har jazz och ska precis påbörja en diagonal med inriktning på piruetter och fankicks. Tre och tre över golvet. Första tre klarar av diagonalen utan problem. Stannar kvar på samma sida för att hålla ögonkontakt med nästa tre. En i Klassen, låt oss kalla henne Gun, har avslutat den andra dubbelpiruetten och ska ta ett enkelt steg och korsa över det andra, när den hon håller ögonkontakt med, låt oss kalla henne Ragnhild, plötsligt ser paniken i Guns ögon och ser henne liksom i slow motion falla till golvet. Världen återgår till normalt tempo, och Gun ligger nu på marken och håller om sitt knä, inte långt ifrån tårarna. Alla stannar upp. Vad hände? Vem gjorde något? Ragnhild, som vart med om samma sak som Gun, vet att det inte var någon som gjort något. Det var Knäskålen. Knäskålen som inte ville göra som Gun ville, utan i vildaste protest hade bestämt sig för att trotsa både Ledband och Smärta och lämna sin välbekanta grop i knäleden. Lyckligtvis lyckades inte Knäskålen helt, utan Ledbanden lyckades med stor ansträgning dra tillbaks den på plats. Klassen lyckades agera snabbt, och en stund senare satt Gun vid spegeln, matt av smärtan och chocken, med stödbinda och is på knät. Dansarna vågade börja röra sig igen.

Samma dag, 10.50 på förmiddagen. Klassen har modernt och ska precis ta sig an ytterligare en diagonal bestående av utfall i djup plié fram över golvet. Ragnhild har precis frågat läraren, låt oss kalla henne Doris, varför hon får ont i knäna när hon gör övningen. Efter lite efterforskning kommer de båda fram till att smärtan orsakas av att Ragnhild inte har ordentlig koll på sin utåtvridning, vilket skapar en obehaglig vridning i knät. Musiken sätter igång, tre och tre över dansgolvet, första två grupperna, däribland Ragnhild, klarar sig utan större problem, Ragnhild känner knappt av smärtan i knäna. Plötsligt, precis innan tredje raden av elever är klara, hörs ett skrik från ytterligare en elev, låt oss kalla henne Barbro, som också hon faller till golvet hållandes runt sitt knä. Dansarna stannar åter upp. Denna gång är det värre. Barbro skriker okontrollerat, börjar hyperventilera och snyftar hysteriskt. Helt plötsligt kommer den andra läraren fram, låt oss kalla henne Ritva, och befaller Barbro att lugna ner sig. Doris kommer fram igen, försöker böja och sträcka på Barbros ben, vilket inte går, det gör för ont. Det bestäms att Barbro måste till akuten, vilket sker efter en stunds förberedelser.

Klassen tar lunch.

Epilog
När de som följt med till akuten kommer tillbaka får Klassen veta att Barbros knä forfarande var ur led när de kom till sjukhuset, och eftersom det varit ur led såpass länge skulle hon inte kunna gå, eller dansa, på sex veckor, och efter det kunde hon börja på rehabilitering.

Efter detta tog det en stund innan Klassen vågade börja röra sig ordentligt igen. Ragnhild är glad att detta inte har hänt henne. Än iallafall. Risken finns ju liksom.

auditionstress och träningsverk

alltså, det här med auditions och ansökningar och fan och hans moster är verkligen spänningsskapande, vilket är lite ödets ironi eller nåt eftersom man måste söka och hålla på för att komma vidare i "branschen". Kul. verkligen. Hade ju kollat ut de skolor som jag ville söka i london (tro mig, DET tog tid.) i lördags och var jättenöjd med mig själv. Och så får jag papper från Bird College som är en av skolorna som jag ska söka, och där står det att ansökan ska vara inne senast fredag. Och man ska fixa - låt mig göra en blondinbella - följande saker:

- Fylla i ansökningspapprena (snälla säg nån hur det stavas?!)
- Ta reda på vad allt i ansökningspapprena betyder...
- Ta bilder av mig själv när jag gör en arabesque (lyfter benet bakåt typ) och en demi plié (böja på knäna utåtvridet)
och anpassa till ett visst mått
- Skriva ut någon form av "passfoto"
-
Fixa en check på 35 pund att skicka med

Okej, hur gick det nu då? Ja, eftersom jag inte riktigt lyckades lista ut vad allt betydde så var jag tvungen att gissa mig igenom en hel del. Bilder lyckades jag ta idag och skriva ut. men fatta, jag har inte dansat på tre veckor, och efter tre dagar i skolan så ska jag ta bilder på en arabesque liksom?! smärta i ryggen? JA. Passfoto har jag inte lyckats fixa än. Och en check  kostar massa pengar att fixa, så då måste jag fråga skolorna om jag kan betala via internet istället... Och detta ska jag fixa och skicka in till innan fredag. my god.

För att inte tala om hur förbannat uppgiven jag blev idag på improvisationen. Vi skulle tänka på en mening och sedan göra en arm- och överkroppskombination av den meningen. Sedan skulle vi göra kombinationen med hela kroppen, använda grundrörelserna litet, stort, upprepande osv. Efter detta skulle vi göra vårat SOLO utifrån dessa rörelser och förflytta oss och hålla på. Sedan skulle vi visa upp det. Jag blev så missnöjd så det var inte sant, jag vill inte göra ett solo av den dumma kombinationen! Det blev asfult och jag kunde inte tänka!
Och då tänkte jag att jag lika gärna kan skita i alltihopa. Som om jag skulle kunna göra det liksom. Har ärvt en förbannad envishet av min mor, tyvärr.

Så nu skiter jag i Bird College, om det inte är okej att ansökan kommer lite sent och att jag betalar via nätet. Med pengar jag inte ens har, förövrigt.

Allt detta gjorde iallafall att jag gav denna intelligenta kommentar till min syster. Jag förstår hennes reaktion.



Så upptressad att jag glömmer vad jag faktiskt håller på med för att det är roligt. BRA!
Nu ska jag äta popcorn. Jag behöver faktiskt saltet. Godnatt.

Dagens whatever-problem

Vet inte om det kan kallas för i-landsproblem, men ja. Det här är min version av händelsen.

Jag var påväg hem från Hajen (typ Ica) efter en dag av tidig väckning (5!!), konkande av prylar till hemmet, vandring i kylan till skolan, försök att återanpassa sig till ett liv på en danslinje och ett tuungt dansrep med björnborg girls. Efter detta måste jag handla, eftersom min kyl (läs: två kylhyllor..) består av en tom smörförpackning, ett skinkpaket, sylt och saft... eh ja. Så jag köper ganska mycket och ger mig sedan av för att gå hem bärandes på dessa kassar som snart börjar skära in i händerna, trots tjocka vantar. När jag vandrar där mitt i snöiga (!) varberg med ont i ryggen, en brutalt kurrande mage och två händer med närapå blodstopp händer det som inte får hända. Jag ska ta ett steg och ser försent, på grund av all snö som är ivägen, en a-brunn! Nej! Tjuter jag tyst för mig själv och förbannar snön i tysthet. Det där gjorde ju inte matkassarna lättare liksom.

Ni fattar att jag mår dåligt.

kul, verkligen.

Morgondagen:

1. Min lillasyster fyller år.
2. Mickan åker till stockholm, för att därifrån ta sig till fucking Australien.
3. Sista helgen innan skolan påbörjas.
4. Sista dagen hemma i Askim på - vad blir det..? Minst tre månader tror jag - påbörjas.
5. Sista dagen där jag meningslöst kan sitta och göra ingenting påbörjas.

Jag är en aning deppig. Förutom att min syster fyller år imorgon (den lille skiten blir tonåring..!) så händer verkligen ingenting som får mig att vilja kliva upp ur sängen istället för att bara ligga där hela dagen och strunta i hela världen. Typ. Frågan är varför jag trots detta blir kreativ. Kanske för att jag just såg en jättegammal men otroligt inspirerande film på tv. Strictly Ballroom tror jag den hette. Handlade om pardans och att våga tänka utanför lådan, som jag antar att det heter på svenska...

Kommer nog sitta hela natten och leta musikal- och dansskolor. Blir kul. Godnatt på er andra.

Jag orkar inte ens göra om orden med fet, kursiv och understruken stil så att texten ser liite roligare ut än den gör nu. Kan lägga in en bild på en struts istället om ni vill. Har hört att det piggar upp ett tråkigt blogginlägg. Eller är en kamel roligare? En kamel får det bli.



Han gör ju iallafall nåt roligt med munnen. Och hans näsa sitter högre upp än ögonen.

för att börja det nya året med att utvärdera det gamla

1. Gjorde du något förra året som du aldrig gjort förut?
Oh mängder, var på Hultsfred, jobbat som danslärare, för att inte glömma flyttat hemifrån?!

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Pfft. hade nog inga.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar förra året?
Inte som jag vet om?

4. Dog någon som stod dig nära?
Nej. Släktingar dog, men stod dem inte särskilt nära.

5. Vilka länder besökte du?
England :) inget land jag vet, men ni fattar grejen.

6. Är det något du saknar år 2009 som du vill ha år 2010?
Nej, tror inte det. Eller ja, lite extra pengar varje månad skulle ju sitta fint...

7. Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas?
Studenten!! När var det? 5 juni va?

8. Vad var dina största framgångar 2009?
Stipendiet blev jag ju himla glad för. Och att fixa att sjunga på studenten :o Nej, men att ha lärt sig att dansa är väl något av en bedrift också, eller vad säger ni classmates?

9. Största misstaget?
Att anta att människor känner på ett visst sätt när de inte alls känner så. Fast, hur kan man veta sånt iochförsig? Man är la ingen tankeläsare bara för att man är tjej.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Knappt. Har till och med lyckats undvika svininfluensan utan vaccin. Jag måste vara odödlig.

11. Bästa köpet?
Måste bli steppskorna :D

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Tågresor fram och tillbaka till Göteborg? Nej, vet inte. Hyra antar jag.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att komma in på Löftis och upptäcka vilka underbara människor som fanns där. Och att ta studenten. Och hultsfred. Och.. massa :D

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009?
I've got a feeling (eller vad den heter) med Black eyed peas, True colors med Ane Brun, det mesta med Regina Speektor, Anna Ternheim och the Killers.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare :D

16. Vad önskar du att du gjort mer?
Stretchat.. :S

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Gjort människor ledsna.

18. Hur tillbringade du julen?
Med familjen, bästa sättet :)

19. Favoritprogram på TV?
So you think you can dance, lätt!!

20. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
Hata är ett alldeles för starkt ord. Men ogillar, ja.

21. Bästa boken du läste år 2009?
Åh svårt.. Senaste Dan Brown-boken var ju sinnes verkligen. Men Spelet var mycket intressant måste jag säga.

22. Största musikaliska upptäckten?
Hmm.. kommer inte ihåg om det var i år eller förra året, men Ane Brun, Imogen Heap och Jamie Cullum är väl några.

23. Något du önskade dig och fick?
En kamera! :D

24. Något du önskade dig men inte fick?
Äsh, är så dålig på att önska mig saker.

25. Årets bästa film?
Åh. Slumdog millionaire är ju en kandidat iallafall måste jag säga.

26. Vad gjorde du på din födelsedag 2009?
Festade med vänner och folk i klassen. Grymt lyckat!

27. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Knappt.

28. Hur skulle du beskriva din stil år 2009?
Klänningar och kjolar är väl en sammanfattning, första halvåret i massa färger, andra halvåret blev det mycket svart-vitt-grått-rött med.

29. Vad fick dig att må bra?
Vänner, dans, sommar och skratt.

30. Vilken kändis var du mest sugen på?
Som typ miljarder andra tjejer med mig säger: Robert Pattinson! Sen upptäckte jag att Channing Tatum inte var så himla illa heller, för att inte vara min stil...

31. Vem saknade du?
Jonna nu på hösten :(

32. De bästa nya människorna du träffade?
Alldeles för många! "Ni-vet-vilka-ni-är-blink-blink".



Ja, så blev det året. Gott nytt år då, en vecka i efterhand.

RSS 2.0